#z5doformy 3: Foam Roller – pěnový masážní válec, skvělý tréninkový pomocník

Samozřejmě, že dobré sportovní masáži se nic nevyrovná, nicméně pěnový masážní válec nám může být velice dobrý pomocníkem a pomoci nám dosáhnout stejných výsledků regenerace svalů. Díky tomu se používání masážních válců stalo velice oblíbené mezi profesionálními sportovci, terapeuty, ale i běžnou veřejností, která navštěvuje sportovní zařízení. Důvod je jasný, jednoduché užívání, a přitom skvělé výsledky ať už před aktivitou jako součást rozcvičen, tak i po aktivitě, jako skvělý prostředek urychlení regenerace.

Jak to vlastně funguje?
Nejprve bych rád popsal, co masáží, válcováním, uvolňujeme. Předně je to svalstvo, ale také svalové fascie. Fascie je taková tenká tkáň, které pokrývá a spojuje naše svaly. Je to takový vnitřní obal našeho těla, který pomáhá svalům, svalovým řetězcům, spolupracovat při pohybu. Když jsou fascie zdravé, bývají pružná a po svalech kloužou. Pokud se cítíme unavení ze zvýšené aktivity, cítíme zatuhlost, neznamená to, že máme zatuhlé svaly, zatuhlé mohou být právě fascie, které se „přilepí“ na svaly a tudíž pak svalové skupiny pružně nespolupracují. Při dlouhotrvajících disfunkcí fascií, může v daném místě dojít k poškození svalů, vznik zánětů, zranění. Proto jsem se naučil, při zvýšené aktivitě (ale třeba i dlouhodobém sezení v zaměstnání) využívat masáží válec jako skvělého pomocníka pro uvolnění napětí v těle. Před aktivitou má „rozválení se“ na válci funkci prokrvení a předpřipravení svalů pro výkon, po aktivitě vždy válcuji hlavně partie, které dostávaly velké zatížení. V době aktivního závodění jsem takto nejčastěji uvolňoval dolní končetiny a partie jakými jsou například lýtka, gluteus či hamstringy a samozřejmě zádové svaly, vždy postačilo 10 – 15 minut válcování a i po náročném tréninku jsem se druhý den necítil tak unavený.
Pravidelným před tréninkovým i po tréninkovým válcováním se dobře a preventivně předchází možným zraněním, která mohou nastat z nadměrného jednostranného pohybu, jakým je běh, jízda na kole, plavání, kde opakujícím pohybem přetěžujete dané svalové skupiny.

Jak se válcovat?
Dnes máme již více druhů válců, jak měkkých, tak tvrdých, anebo speciálně tvarovaných pro danou masáž. Já jsem vždy využíval tvrdý klasický Foam roller. Pro samotné válcování jsem si zvolil systém, kdy jsem vždy začínal uvolněním zádového svalstva, pak postupně přecházel na dolní končetiny. Sval či svalové skupenství jsem si rozdělil na tři části, spodní část svalu, střední část svalu a horní část svalu. Nejprve jsem krátkými pohyby válcoval tyto tři oblasti postupně za sebou a když jsem pocítil lehké uvolnění, pokusil jsem se rozválet vždy celý sval po celé jeho délce. Jakmile jsem natrefil na místo, které bylo obzvláště bolestivé, zastavil jsem se s válcem na daném místě a nechal pouze působit tlakem. Postačilo zhruba půl minuty, pak jsem válec posunul o malý kousek vedle bolestivého místa a nechal opět působit pouze tlak. V případě hlubšího působení tlaku vždy vyměním válec za tvrdý míček, tak aby působení tlaku bylo bodové a hlubší.

Jak již jsem zmiňoval, válcování lze provádět jak před tréninkem, tak i po jeho skončení. Válcování před cvičením nám jednak pomáhá připravit svaly pro aktivitu, zvyšuje se elastičnost svalové tkáně, díky tomu i rozsah pohybu svalové partie a zlepšuje se průtok krve do svalů. Válcování po zátěži je, po každém tréninku, prvním skvělým pomocníkem pro urychlení namožených svalů. Vždy je potřeba se zaměřit primárně na ty partie, které jsme při tréninku nejvíce zatěžovali, ale také nezapomenout na naše „problémové“ partie, což jsou ta místa, která nám nejčastěji zachytávají svalovou nepohodu. Válcováním po tréninku stimulujeme průtok krve svalovou tkání a tím pádem i zvyšujeme přísun kyslíků do svalových vláken a pomůžeme zkrátit dobu zotavení.
I když nikdy nenahradíme kvalitní sportovní masáž, je foam roller skvělou prevencí či první pomocí pro funkčnost našich svalů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..